Minister van Buitenlandse Zaken doet niets voor honden in Roemenië

Share

Op 12 september jongstleden stelde de Partij voor de Dieren, Kamervragen over het massaal doden van honden in Roemenië. De antwoorden zijn inmiddels binnen en ronduit teleurstellend.

Grivita en directeur Vier Voeters Roemenië Anka Tomescu - buitenlandse zaken

Grivita, de hond wiens bek werd weggeslagen door een aanval met een bijl en directeur Vier Voeters Roemenië Anca Tomescu | Foto: Thomas Schlijper

De minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, laat weten inderdaad op de hoogte te zijn van het feit dat het Parlement in Roemenië een wet heeft aangenomen die het massaal doden van loslopende honden mogelijk maakt. Maar op de vraag of er hij kan bevestigen dat er tienduizend gezonde honden zullen worden gedood antwoord hij vreemd genoeg: “Nee”.

“Het gaat het om regelgeving die voorziet in een individuele afweging en een besluit per dier te nemen door lokale autoriteiten indien er geen andere oplossing voor het desbetreffende dier wordt gezien”, aldus de minister.

De autoriteiten in Roemenië zouden willen samenwerken met ngo’s voor het vinden van andere oplossingen dan euthanasie. Bijzonder antwoord en ook zeker niet te rijmen met de ngo’s die wij gesproken hebben.

Ook werd gevraagd naar de wrede aanpak van Roemenië dat nota bene een lidstaat is van de EU. Het antwoord van de minister is:

“Het Roemeense wetsvoorstel schrijft in het geval van euthanasie voor dat dit door een dierenarts wordt uitgevoerd. Hierbij dient gekozen te worden voor een snelle en pijnloze methode.”

Die snelle en pijnloze methode is dus onder andere: doodschieten, vergassen en elektrocuteren.

Tot slot werd gevraagd of de minister bereid is in overleg te treden met collega’s bij het Roemeense ministerie van Landbouw. Het antwoord daarop is dat de Roemeense ambassadeur daartoe al het initiatief heeft genomen en hij heeft aangegeven dat de Roemeense landelijke autoriteiten Nederlandse ngo’s die willen en kunnen helpen met deze problematiek graag in contact te willen brengen met lokale Roemeense autoriteiten. In het laatste gesprek dat de ambassadeur had met Marianne Thieme zei hij niets te weten van wreedheden tegen honden in zijn land.

©PiepVandaag.nl

Gerelateerde artikelen:

Share

Reacties

 1. A romanian zegt:

  Romanian authorities do nothing to help the strays. Mass-media instigate the people to cruelty against the animals. The people say that they value children’s life more than dogs. But why we should choose between people and dogs? . The dogs have life too. It is not their fault that they live in the street and some of them are a danger for us. The DOGS HAVE FEELINGS, they can be sad, they can be happy like humans. THE DOGS HAVE A LIFE as people .Most Romanians do not understand this. who are we to decide their faith by killing them? I’m Romanian but I’m ashamed of what’s happening in my contry. Many people think like in the Middle Ages. Sin. The dog is the best friend of man. But can not say the same thing about the men. Knowing people love ever MORE ANIMALS. Sorry for my englash. Peace.

 2. Irma Bonten zegt:

  Ik wilde graag weten wat er besproken is 2 dec over de honden in roemenie of er nou iemand opkomt voor het erge dieren leed.
  Weet iemand iets.
  Alvast bedankt!

 3. joyce mallee zegt:

  dit is echt onvoorstelbaar,hebben die mensen geen gevoel voor deze dieren?dit moet echt stoppen!!

 4. Typerend voor Nederland. Voor dit kabinet tellen alleen economische belangen. Dierenwelzijn in Nederland heeft, op z’n zachtst gezegd, geen prioriteit. De manier waarop buitenlandse overheden met dieren omgaan komt dus al helemaal niet op de agenda voor. Aangezien Roemenië sinds 2007 deel uitmaakt van de EU lijkt het mij wel degelijk een verantwoordelijkheid van de andere EU-staten, en dus ook van Nederland om op te treden tegen de wijze waarop Roemenië het zwerfhondenprobleem “oplost”. Rutte II heeft al herhaaldelijk bewezen dat er op het gebied van beschaving niets te verwachten valt….Ik sluit me om die reden aan bij Greet: Wij zullen samen het verschil moeten maken!

 5. Het geeft geen pas als minister met deze uitleg en antwoorden niet op de hoogte te zijn en nog minder begaan te zijn met dieren welzijn.Nederland die altijd een vinger in de pap wil met de wereld politiek wast nu zijn handen in onschuld en laat als zo vaak ook nu weer met dierenwelzijn zich weer afschepen
  Kijk naar de feiten laat je informeren en goed geinformeerd zijn en onderneem actie en doe wat aan dit grote dierenleed als lid van de EU.Respecteer het recht van leven en respect voor leven.

 6. anita bussem zegt:

  Te erg voor woorden schaam mij om mens te zijn…

 7. L. Westerbrink zegt:

  Dieren zijn geen dingen. Dieren hebben gevoel. Help ze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 8. syl koetje zegt:

  Schandalig dat de politiek van Nederland zijn kop in het zand steekt, jullie moeten je kapot schamen. Bah

 9. Wat heb je van Frans Timmermans nou verwachten niets. En van de regering heb je ook niets van te verwachten. Zijn veels te druk met eigen zakken vullen. En Roemenië weet dat er niemand de mond open trekt . En de bevolking lachen ze in het gezicht uit. In de oorlog keken ze ook de andere kant op. En het moorden gaat gewoon door. Ned. is net zo corrupt en doet aan media onderdrukking.

 10. Lisette van der Heijden Steeg zegt:

  Denk dat ieder land er aan mee moet werken wreedheden ten opzichte van dieren te bestraffen.
  DIT KAN NIET MEER !!!

 11. Van Dessel Sandra zegt:

  Dit moet echt stoppen,minister doe iets.

 12. Leugens, leugens….Roemenie is gelijk te stellen aan achtergestelde landen als Pakistan, Afganistan. Het wordt leeggezogen door frauherr merkel en company voor hun welvaart. En dat allemaal op jullie belastinggeld. Geniet ervan.

 13. This is the truth about romanian strays. Please publish this. Thank you
  xnici.wordpress.com/2013/09/30/bleeding-romania-the-truth-about-stray-dogs-from-romania/

 14. Nobody knows anything about killing strays with cruelty, because in Romania this is normal for authorities and for politicians. They think that all countries escaped like this from their dogs. They instigated to killing stray dogs with cruelty through romanian media. A child was found dead because his grandmother neglected him and his brother for two hours and they are now heroes because for escaping from the charge of neglection they had to blame stray dogs. This is corrupted romanian justice!

 15. 2 December is er weer een vergadering in de 2e kamer over dierenwelzijn, en dan komt ook dierenleed Roemenie weer aan de orde. Iedereen kan dat bijwonen!
  Heb daar een brief over gekregen.Samen een vuist tegen dierenleed!